Ekonomi

Coğrafi işaret yolundaki Eskipazar lahanasının hasadı yapıldı

Coğrafi işaret başvurusu yapılan Eskipazar lahanası (kelem), “Ata Toprağındaki Ata Tohumu” projesi kapsamında Karabük’te hasat edildi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen “Ata Topraklarında Ata Tohumu” projesiyle safrandan, maniye domatesinden ve çavuş üzümünden sonra Eskipazar lahanası için de geçen yıl coğrafi işaret başvurusu yapılmıştı. B1, B2, A, E ve C vitaminlerinin yanı sıra potasyum, fosfor, sodyum ve magnezyum açısından da zengin bir sebze olan Eskipazar lahanası için hasat etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Kaymakam Tuğçe Yılmaz, Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık ve vatandaşlar katıldı.

Programda konuşan Kaymakam Tuğçe Yılmaz, “Eskipazar gerçekten çok bereketli bir yer. Cumhuriyetimizin 100. yılında bir kadın üreticinin hasat etkinliğine katılmak bir kadın kaymakam olarak beni çok mutlu etti. İnşallah bu hasat güzel olur. gerçekten verimli ve diğer çiftçilerimize örnek olacak.Emeği geçen herkese “Çok teşekkür ederim. Doğaya dönüş aşamasındayız, umarım Eskipazar organik ürünleriyle diğerleriyle birlikte çok daha güzel işler yapacaktır” dedi.

Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, Eskipazar’ın kendine özgü ürünleri olduğunu ve bunları geliştirmek için çaba sarf ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Özellikle Eskipazar lahanası sadece Karabük’te değil, sadece Safranbolu’da değil, Çerkeş, Gerede pazarı ve Kastamonu’da da bu coğrafyada sesi duyulan bir ürün grubu. Geçtiğimiz yıl itibarıyla logo belirledik ve coğrafi işaret sunduk. Türk Patent başvurusunu “Enstitüye yaptık. Kural olarak yeterli patentimiz yok, belki de elimizde çok fazla gazete kupürü yok. Bu iş sürecini biraz uzattı ama biz kararlıyız. Hepimizin çalışmasıyla Eskipazar lahanasının coğrafi işaretini alacağımıza inanıyoruz.”

Konuşmaların ardından lahana hasadı yapıldı. – KARABÜK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu